Sådan vander du dine spirer optimalt

Sådan vander du dine spirer optimalt

Regel nummer 1: Vand efter behov!

Det spørgsmål vi får mest er hvor meget man skal vande. Svare er man skal vande efter behov. Men det er også et svar, der er svært at forholde sig til, så jeg har lavet en vandingsguide til mikrogrønt fyldt med gode tips, så du kan få mest muligt ud af dine sunde, økologiske frø. Har du en spirebakke, kan du typisk nøjes med at vande hver 2.-3. dag.

 

Vanding af hampemåtten

Allerførst skal du vande dine hampemåtter rigtig godt igennem. Hampemåtterne er et 100% naturprodukt og – desværre – lidt uensartede i tykkelsen, hvilket gør det svært at give helt præcise mål.

  1. Monter hampemåtten så de 2 sider er bukket ned i bunden af spirebakken
  2. Vand måtten godt igennem, fyld vand på, så det netop når til underkanten af måtten - det er ca. 1 dl.
  3. Brug fingrene til at trykke måtten ned, så den fyldes med vand.
  4. Måtten skal være helt gennemvåd, der må ikke være tørre pletter på overfladen
  5. Hæld evt. overskydende vand fra, hvis det står op over måtten.

Iblødsætning

Store frø som ærter, solsikker og rødbeder kan du evt. lægge i blød i rent vand natten over inden du sår dem. Brug en skål med rent vand og hæld rigeligt vand på så frøene er helt dækket. 

Du kan også fylde ekstra vand i selve spirebakken og på den måde sætte frøene i blød. Vær dog omhyggelig med at få hældt overskydende vand fra når spiringen er i gang, så frøene ikke ligger og mugner.

Sådan sår du

Først når hampemåtten er vandet godt igennem, er du klar til at så frøene. Så dem i et tæt, jævnt lag på den våde hampemåtte. Har frøene været sat i blød hældes overskydende vand fra før de sås.

Når frøene er sået

Frøene må ikke tørre ud under spiringen, det resulterer i uensartet eller helt manglende spiring. Tiny Gardens spirebakker er designet, så de har et lille vandreservoir i bunden, hvor hampemåtten fungerer som væge. Det betyder at haverne ved almindelig stuetemperatur typisk skal vandes hver 2. dag. Jeg  anbefaler dog, at du checker vandstanden hver dag.

  1. Stil haverne lyst, men ikke i direkte sol. Om sommeren fungerer et øst- eller nordvendt vindue godt om vinteren kan spirerne bruge alt det lys de kan få.
  2. Vand forsigtigt langs kanten, så frøene ikke triller af
  3. Du checker nemt vandstanden ved at hive ud i kanten af de fleksible spirebakker. Vandstanden når ideelt op til bunden af hampemåtten.

Jo større spirerne er, jo mere vand kræver de. Jo varmere dine haver står, jo mere vand kræver de. Se vores udvalg af økologiske frø her.