Spirer for børn


Aktiviteter og sjove lege med frø og spirer 🌱

Der er masser af leg og læring i de fantastiske frø. Vi har fundet et par forslag frem til sjove og hyggelige aktiviteter her nedenfor.

Vidste du at frø kan have mange forskellige former og størrelser? Frø spænder lige fra de bittesmå prikker på det røde jordbær til den kæmpestore kokosnød. Hvilke slags frø kender du? Og hvor stort er de største frø du kender?

Frø er også meget snedige, når de skal sprede sig og blive til nye planter. Vidste du at mælkebøttens frø har små faldskærme, så de let kan spredes med vinden - og andre frø har pigge, så de kan hænge fast i dyrenes pels og på den måde komme til nye steder de kan vokse op?

Vil du vide endnu mere om frø, så læs her om frøenes mangfoldighed og om de fantastiske metoder de bruger for at sprede sig.

Leg smag og læring med frø og spirer 💚

1) Lav et væddeløb mellem forskellige slags frø - hvem kommer først?

Prøv f.eks. at lave et væddeløb med rucola, radise og solsikke frø. Find ud af hvilke frø, der spirer hurtigst frem - for de har nemlig forskellige spiretider. Prøv at få alle derhjemme til at gætte og se hvem, der vinder.

Mens du venter på, at spirerne gror kan du farvelægge en tegning med vinderne af spire-væddeløbbet her

TIP: Du kan se hele vores frøudvalg med spiretider her

2) Kan de stærke radiser løfte en sten?

Prøv at så radisefrø tæt på en fugtig hampemåtte og dæk dem med en flad sten ude fra haven, en anden spirebakke eller noget andet der kan tåle at blive vådt og har lidt tyngde. Husk at vande og se så, hvor stærke radiser egentlig er når de løfter i flok!

Mens du venter på at radisefrøene spirer, kan du farvelægge en tegning med en spire-vægtløfter her.

TIP: Spirebakkerne inkl. vand og frø vejer ca. 300 g stykket)

3) Hvad sker der hvis frøene ikke får lys?

Hvad tror du der sker, hvis spirerne ikke får lys? Prøv at så to bakker frø med det samme i, f.eks. karse eller rucola (de spirer i løbet af 5-7 dage).

Sørg så for at vande godt! Og nu skal du pakke den ene bakke helt ind i f.eks. sølvpapir eller sort stof og sørge for at de står det samme sted. Pas på, de må ikke stå i direkte sol.

Se en forklaring på forsøget her

4) Er du modig? Test dine smagsløg

Kan du smage forskel på ærter og gulerødder, når de kun er spirer?

Smager broccolispirer egentlig af broccoli og hvordan smager solsikkeskud mon?

Kan du lide de pivstæke spirer som mizuna, sennep og radiser? Eller er du til de milde smage som kløver, pink grønkål og pak choi?

Prøv at tage bind for øjnene og test dine smagsløg sammen med en makker. Lav aftaler på forhånd, hvis du ikke vil smage på meget stærke ting. 

 5) Du må gerne lege med maden

Prøv at lave fine madder, der ligner et ansigt, et dyr eller måske et flot mønster. Tænk gerne over, hvilke smage der vil passe godt sammen.Send dine billeder ind til os, så viser vi de flotteste på Facebook og Instagram sammen med dit navn.

Mal selv til julehyggen 🎅🏻

Julen er over os og derfor har vi lavet en lille mal selv side til lidt indehygge på de mørke vinteraftener. 🎄⁠

Du kan downloade en mal selv pdf via linket nederst i dette afsnit. 🌱⁠⁠

Download pdf her