TILMELd DIG VOREs NYHEDSBREV OG FÅ 10% VELKOMSTRABAT

TIPS OG IDEER TIL DIN INDENDØRS KØKKENHAVE

SPIRE PROJEKT FOR HELE FAMILIEN May 02 2020

mikrogrønt for hele familien

Lav et hyggeligt og lærerigt spire projekt med hele familie. Over en uges tid følger du frøets udvikling og bliver klogere på spiring og plantepasning - og så kan du spise det hele til sidst!

Mikrogrønt er noget du kan dyrke indendørs hele året rundt. Alle kender karse, men vidste du, at du på samme lette måde kan lave pivstærke og ræverøde radisespirer? Eller hvad med lækre, sprøde solsikkeskud og supersunde broccolispirer?

Hos Tiny Gardens har vi over 20 forskellige slags økologiske frø, du selv kan dyrke til velsmagende mikrogrønt på 1-2 uger. Du kan se vores udvalg af økologiske spirefrø her.

I vores smarte spirebakker dyrker du på hampemåtter helt uden jord. Spirebakkerne har et smart selvvandingssystem, der gør det ekstra let at passe spirerne med den rette mængde vand.

Sådan dyrker du mikrogrønt:

  • Vand hampemåtten med rent vand, den skal være drivende våd. Der må gerne være vand i bunden af dyrkningsbeholderen, men ikke så meget at det står op over frøene
  • Så frøene i et jævnt og tæt lag på den våde hampemåtte
  • Vand hver dag, så frøene aldrig tørrer ud. Dyrker du i vores spirebakker behøver du kun at vande hver anden eller tredje dag
  • Har du et tørt indeklima, kan du evt. dække frøene de første 24-48 timer for at opnå en højere luftfugtighed
  • Mikrogrønt er klar til høst efter 7-14 dage


Du kan se en videoguide til dyrkning af mikrogrønt her

 

SJOV FOR HELE FAMILIEN

Lær dine børn at planter kræver vand og lys for at gro, at de skal passes og plejes hver dag og at de smager rigtig godt!

Når frøet placeres ovenpå hampemåtten er det nemt at følge med i frøets udvikling fra frø til spire.

I kan observere disse udviklingstrin:

1) Frøet suger vand og gør sig klar til at spire. Dette er lettest at se på ærtefrø, der bliver helt kuglerunde eller på basilikum og karse, der danner en gel rundt om frøet. På basilikum bliver de sorte frø helt grålige i løbet af få minutter.

2) Frøet spirer først med en rod. Roden søger nedad for at hente vand og næringsstoffer og så forankrer den frøet i underlaget, så det sidder fast.

3) Når roden er godt fæstet i underlaget kan man begynde at se hvordan kimbladene med "nakken" først lige så fint folder sig ud. Kimblade er det første sæt blade en plante får, de er anderledes end de blivende blade og falder som regel af, når de blivende blade begynder at udvikle sig.

Mikrogrønt smager bedst på kimbladsstadiet, her er det smækfuldt med smag, vitaminer og næringsstoffer.

Se masser af andre sjove aktiviteter med frø og spirer for børn her.

spire forløb

 


DET ER FOR BØRN April 30 2020

det er for børn

IDEER TIL AKTIVITETER MED FRØ OG SPIRER

Der er masser af leg og læring i de fantastiske frø. Vi har fundet et par forslag frem til sjove og hyggelige aktiviteter her nedenfor.

Vidste du at frø kan have mange forskellige former og størrelser? Frø spænder lige fra de bittesmå prikker på det røde jordbær til den kæmpestore kokosnød. Hvilke slags frø kender du? Og hvor stort er de største frø du kender?

Frø er også meget snedige, når de skal sprede sig og blive til nye planter. Vidste du at mælkebøttens frø har små faldskærme, så de let kan spredes med vinden - og andre frø har pigge, så de kan hænge fast i dyrenes pels og på den måde komme til nye steder de kan vokse op?

Vil du vide endnu mere om frø, så læs her om frøenes mangfoldighed og om de fantastiske metoder de bruger for at sprede sig.

LEG, SMAG OG LÆRING MED FRØ OG SPIRER

1) Lav et væddeløb mellem forskellige slags frø - hvem kommer først?

Prøv f.eks. at lave et væddeløb med rucola, radise og solsikke frø. Find ud af hvilke frø, der spirer hurtigst frem - for de har nemlig forskellige spiretider. Prøv at få alle derhjemme til at gætte og se hvem, der vinder.

Mens du venter på, at spirerne gror kan du farvelægge en tegning med vinderne af spire-væddeløbbet her

TIP: Du kan se hele vores frøudvalg med spiretider her

2) Kan de stærke radiser løfte en sten?

Prøv at så radisefrø tæt på en fugtig hampemåtte og dæk dem med en flad sten ude fra haven, en anden spirebakke eller noget andet der kan tåle at blive vådt og har lidt tyngde. Husk at vande og se så, hvor stærke radiser egentlig er når de løfter i flok!

Mens du venter på at radisefrøene spirer, kan du farvelægge en tegning med en spire-vægtløfter her.

TIP: Spirebakkerne inkl. vand og frø vejer ca. 300 g stykket)

3) Hvad sker der hvis frøene ikke får lys?

Hvad tror du der sker, hvis spirerne ikke får lys? Prøv at så to bakker frø med det samme i, f.eks. karse eller rucola (de spirer i løbet af 5-7 dage).

Sørg så for at vande godt! Og nu skal du pakke den ene bakke helt ind i f.eks. sølvpapir eller sort stof og sørge for at de står det samme sted. Pas på, de må ikke stå i direkte sol.

Se en superfin forklaring på forsøget her

4) Er du modig? Test dine smagsløg

Kan du smage forskel på ærter og gulerødder, når de kun er spirer?

Smager broccolispirer egentlig af broccoli og hvordan smager solsikkeskud mon?

Kan du lide de pivstæke spirer som mizuna, sennep og radiser? Eller er du til de milde smage som kløver, pink grønkål og pak choi?

Prøv at tage bind for øjnene og test dine smagsløg sammen med en makker. Lav aftaler på forhånd, hvis du ikke vil smage på meget stærke ting. 

 5) Du må gerne lege med maden

Prøv at lave fine madder, der ligner et ansigt, et dyr eller måske et flot mønster. Tænk gerne over, hvilke smage der vil passe godt sammen.Send dine billeder ind til os, så viser vi de flotteste på Facebook og Instagram sammen med dit navn.

 


MIKROGRØNT OG SPIRER - HVAD ER HVAD? April 30 2020

spirer og mikrogrønt

Mikrogrønt er små planter, som man høster meget tidligt – akkurat ligesom karse.

Med mikrogrønt kan du let selv dyrke det sunde, grønne drys i din vindueskarm.

Mikrogrønt består af en stilk og det første bladpar, de kaldes kimbladene. Man kan godt dyrke dem lidt længere, så det første rigtige bladpar netop er begyndt at komme frem, men de fleste mikrogrøntsager smager bedst, jo yngre de er.

Undtagelsen der bekræfter reglen er ærtespirer, hvor man kan vente med at høste til de første slyngtråde har udviklet sig.

HVAD ER FORSKELLEN?

Mikrogrønt kan godt minde om spirer. Det der adskiller mikrogrønt fra spirer er måden man dyrker dem på.

Mikrogrønt dyrkes i et medie, hvor det kan slå rod. Man vander mediet og planten har en opret vækst. Ved brug klippes spirerne af over frøet.

Spirer, som f.eks. bønnespirer, dyrker man typisk i et glas eller en beholder, hvor spirerne ligger løst. Man skyller spirerne 2 gange om dagen og dræner derefter vandet fra.  Man spiser hele spiren med rod og ofte også frøskal.

HVOR KOMMER MIKROGRØNT FRA?

I følge wikipedia stammer mikrogrønt fra 1980ernes Californien, hvor trendy kokke brugte mikrogrønt til at give farve, smag og tekstur til deres retter.

Jeg erindrer nu at have spist karse væsentlig tidligere, men selve begrebet, mikrogrønt, og udforskningen af de forskellige frø’s muligheder – det passer nok meget godt med, at det er startet i Californiens hippie-miljø.

Herhjemme bruges de mikrogrønne smagseksplosioner ofte på restauranter til at fuldende det visuelle og smagsmæssige indtryk.

Udover karse, kan man som regel købe ærtespirer og solsikkeskud i dagligvareforretninger – og nogle gange ser man også andre former for spirer i specialforretninger. Men vil du have et større udvalg, så må du dyrke det selv – og det er heldigvis heller ikke så svært.

Flere og flere hopper nemlig med på urban garden trenden og dyrker planter i lejligheden eller på begrænset plads i byen. Vil du have din egen urtehave i vindueskarmen, så er mikrogrønt en let og hurtig måde at begynde med. 

Se her, hvordan du dyrker mikrogrønt.

HVILKE FRØ TIL MIKROGRØNT?

Alle kender karse, men vidste du, at du kan dyrke radise, rucola og broccoli på samme måde som du dyrker karse? Det er lige så let, men du får nogle helt anderledes smags-indtryk.

Der findes en lang række forskellige frø, der er velegnede som mikrogrønt. Vær dog opmærksom på, at ikke alle frø egner sig til at blive dyrket som mikrogrønt og at nogle er deciderede giftige. 

Køb derfor frø beregnet til mikrogrønt eller spirefrø. Spirefrø er altid bakteriologisk testede, så de er sikre at bruge. Alle frø fra Tiny Gardens lever op til myndighedernes krav om økologi og fødevaresikkerhed.

Her kan du se vores store udvalg af økologiske frø til mikrogrønt.

minihave på køkkenbordet


DYRK KARSE MED NYE SMAGE April 03 2020

DYRK KARSEKarse og påske hører bare sammen - måske fordi vi alle længes efter foråret og alle de sprøde grønne spirer?

Næsten alle har prøvet at dyrke karse fra frø - det er både hurtigt og nemt og så er det hyggeligt at gå og passe sin egen lille have.

Men vidste du at man også kan dyrke rucola-karse, radise-karse eller broccoli-karse? Det er lige så let som at dyrke almindelig karse, men smagen er helt anderledes.

Når du dyrker mikrogrønt får du smagen af de voksne urter og grønsager i en ren og koncentreret form, så rucola mikrogrønt smager af rucola og radisespirer smager af friske radiser. Og som en ekstra bonus, så får du også masser af vitaminer og antioxidanter når du spiser mikrogrønt.

Det er superlet at dyrke sin egne påske-karser - husk bare altid at bruge frø, der er beregnet til spiring, da de er testet for Salmonella, Listeria og E-coli.

Brug dine påske-karser, som du bruger almindelig karse. Radiserne er meget lækre til alle former for ost, rucola smager skønt til æg og broccoli er et hit sammen med avocado og laks. 

Her kan du se hvordan du let og hygiejnisk dyrker mikrogrønt uden jord.

Her kan du få inspiration til lækre opskrifter.

Her kan du se vores store udvalg af økologiske frø, der er velegnede til mikrogrønt.


DYRK DIN EGEN MINI-KØKKENHAVE PÅ 1 UGE February 11 2020

Spirehave spire haveSå mikrogrønt i dag og høst om 1 uge. Prøv at dyrke forskellige slags karse, broccoli spirer eller ærteskud i vindueskarmen. Med Tiny Gardens kan du året rundt dyrke sundt og lækkert mikrogrønt til at pynte på din mad og give dig et ekstra vitamin-tilskud.

Mikrogrønt er små planter, som du høster ligesom karse. De er fyldt med smag og friskhed og du kan vælge mellem en lang række forskellige økologiske frø, der er velegnede til formålet.

Den mest kendte mikrogrønt er uden tvivl karse, men de populære ærteskud og solsikkeskud vinder også frem. Måske har du lyst til at kaste dig over noget mere specielt, som f.eks. amarant, der er helt lyserød og smager af rødbede, den milde snack-agtige pak choi eller måske de friske og stærke radisespirer?

Prøv en af vores efterspurgte smagepakker, eller vælg dine egne favoritter blandt vores store frø udvalg her.

Med Tiny Gardens smarte spirebakker dyrker du helt uden jord og de har et indbygget vand-reservoir, der gør dyrkningen ekstra nem at lykkes med.

Se vores udvalg af Kom Godt I Gang sæt og Spirebakker her og se vores videoguide til nem dyrkning her.

Suppler din mikrogrønne have med hjemmedyrkede løgtoppe fra hvidløg eller almindelige løg. Dem dyrker du let ved at sætte feddene eller løgene i en lille skål med vand (de små hyacint- eller krokus-glas er meget velegnede til formålet). Løgtoppene spirer frem på en uges tid og du kan bruge dem istedet for purløg. Brug gerne løg, der allerede er begyndt at spire og har mistet deres spise-værdi.

Det ser også fint ud med en lille buket blomster fra haven eller grøftekanten sammen med dine spirer.

Har du lyst til at eksperimenter, så er her lidt flere ideer til haven i vindueskarmen:

Pil frøene ud af en chili - brug evt. handsker! - og så dem i lidt jord. Til marts/april kan du også så kerner af tomat og peberfrugt.

Gå på opdagelse i frugtskålen, du kan så frø af f.eks. daddel, appelsin, citron og mere eksotiske frugter som f.eks. mango og avocado.

En tommelfingerregel er, at frøene dækkes med lige så meget jord som frøet er højt. Små frø skal altså kun dækkes med et tyndt lag jord, mens større frø, skal lidt dybere i jorden. Forvent, at der går 3-5 uger før disse frø spirer.


TRE FORSKELLIGE SLAGS KARSE TIL PÅSKE April 08 2019

karse - ny slags karseKarse og påske hører bare sammen - måske fordi vi alle længes efter foråret og alle de sprøde grønne spirer?

Næsten alle har prøvet at dyrke karse fra frø - det er både hurtigt og nemt og så er det hyggeligt at gå og passe sin egen lille have.

Men vidste du at man også kan dyrke rucola-karse, radise-karse eller broccoli-karse? Det er lige så let som at dyrke almindelig karse, men smagen er helt anderledes.

Når du dyrker mikrogrønt får du smagen af de voksne urter og grønsager i en ren og koncentreret form, så rucola mikrogrønt smager af rucola og radisespirer smager af friske radiser. Og som en ekstra bonus, så får du også masser af vitaminer og antioxidanter når du spiser mikrogrønt.

Det er superlet at dyrke sin egne påske-karser - husk bare altid at bruge frø, der er beregnet til spiring, da de er testet for Salmonella, Listeria og E-coli.

Brug dine påske-karser, som du bruger almindelig karse. Radiserne er meget lækre til alle former for ost, rucola smager skønt til æg og broccoli er et hit sammen med avocado og laks. 

Her kan du se hvordan du let og hygiejnisk dyrker mikrogrønt uden jord.

Her kan du få inspiration til lækre opskrifter.

Her kan du se vores store udvalg af økologiske frø, der er velegnede til mikrogrønt.