TIPS OG IDEER TIL DIN INDENDØRS KØKKENHAVE

GODE RÅD TIL ENSARTET SPIRING February 03 2021

GUIDE TIL SPIRING

SÅDAN FÅR DU EN ENSARTET SPIRING AF MIKROGRØNT

Når du spirer frø handler det i bund og grund om at finde den rette balance, så du hverken drukner frøene eller tørrer dem ud.

Vores spirebakker er designede til at skabe denne balance, så dyrker du i dem er du allerede godt på vej til et vellykket resultat.

Følg disse enkle råd og få en flot og ensartet spiring af mikrogrønt.

 • Vand hampemåtten så den er godt våd, der skal komme vand op, når du trykker ned på den. Ved almindelig stuetemperatur bør du vande spirebakken hver 2. eller 3. dag.
 • Store frø som f.eks. solsikke, ært, radiser og rødbeder kan lægges i blød i koldt vand 8-12 timer før de sås. Derved suger frøene vand og spireprocessen går i gang.
 • Har du tørt indeklima (og det har mange danske hjem) kan du øge luftfugtigheden omkring frøene ved f.eks. at dække spirebakken med en anden spirebakke de første 24-48 timer. Du kan også dække med vådt køkkenrulle, husholdningsfilm eller en lille bakke.
 • Husk at se til frøene hver dag og fjern overdækning igen når spiringen er godt i gang.
 • Bliver der for varmt og tæt i spirebakken kan frøene godt mugne, så lad en lille sprække være åben for ventilation.
 • Se desuden dyrkningsvejledninger for de enkelte frø her - især amarant, rødbeder og dild/fennikel kan godt drille lidt.
God fornøjelse med dyrkningen!
 
 

 

 


SOMMERTIPS TIL DYRKNING AF MIKROGRØNT June 08 2020

sommerdyrkning af mikrogrønt

Når lyset vender tilbage kommer der ekstra fart på både spiringen og væksten af mikrogrønt. Her er 6 gode tips til dyrkning af mikrogrønt om sommeren og til hvordan du kan få ekstra meget ud af dine frø:

 1. Stil dit mikrogrønt lyst, men ikke i direkte sol.
 2. Check vandingsbehovet hver dag
 3. Dæk spirebakken for ensartet spiring
 4. Sæt på pause i køleskabet
 5. Tag med i sommerhus eller på camping
 6. Prøv at dyrke baby leaves

1. Stil ikke de små spirer i direkte sollys. Dels er solen hård ved de små spirer, der fordamper ekstra meget vand i fuld sol og med direkte sol på den sorte spirebakke kan den godt blive alt for varm til spiring.

2. Er der meget varmt, så check vandbeholdningen hver dag. Jo varmere det er jo mere vand bruges der og jo større dit mikrogrønt er des mere vand behøver det. Træk ud i kanten af spirebakken, så kan du se hvor meget vand der er i. Vand gerne op til underkanten af måtten.

Er "ulykken" sket og spirerne kollapset, kan du måske redde dem ved at vande med lidt lunkent vand og sætte dem køligt nogle timer.  

3. Har du tørt indeklima, så øg luftfugtigheden i spirebakken ved at placere en anden spirebakke eller lignende ovenpå de første 2-3 dage. Læs mere her

4. Skal du på weekend eller har brug for længere holdbarhed på dit mikrogrønt, så sæt det i køleskabet. Her sættes væksten i stå og holdbarheden forlænges. Basilikum bryder sig dog ikke om kulde.

5. Skal du på camping, ud med båden eller i sommerhus? Så tag bare spirebakke, frø og måtter med, det fylder ikke meget og så har du friskt mikrogrønt til kartoffelmadderne!

6. Prøv at dyrke frøene i en krukke eller altankasse og pluk dem når de har sat de første rigtige blade, det kaldes også baby-leaves og smager skønt! Se billedet herunder og se vores store udvalg af økologiske frø her

mikrogrønt til babyleaves


SPIRE PROJEKT FOR HELE FAMILIEN May 02 2020

mikrogrønt for hele familien

Lav et hyggeligt og lærerigt spire projekt med hele familie. Over en uges tid følger du frøets udvikling og bliver klogere på spiring og plantepasning - og så kan du spise det hele til sidst!

Mikrogrønt er noget du kan dyrke indendørs hele året rundt. Alle kender karse, men vidste du, at du på samme lette måde kan lave pivstærke og ræverøde radisespirer? Eller hvad med lækre, sprøde solsikkeskud og supersunde broccolispirer?

Hos Tiny Gardens har vi over 20 forskellige slags økologiske frø, du selv kan dyrke til velsmagende mikrogrønt på 1-2 uger. Du kan se vores udvalg af økologiske spirefrø her.

I vores smarte spirebakker dyrker du på hampemåtter helt uden jord. Spirebakkerne har et smart selvvandingssystem, der gør det ekstra let at passe spirerne med den rette mængde vand.

Sådan dyrker du mikrogrønt:

 • Vand hampemåtten med rent vand, den skal være drivende våd. Der må gerne være vand i bunden af dyrkningsbeholderen, men ikke så meget at det står op over frøene
 • Så frøene i et jævnt og tæt lag på den våde hampemåtte
 • Vand hver dag, så frøene aldrig tørrer ud. Dyrker du i vores spirebakker behøver du kun at vande hver anden eller tredje dag
 • Har du et tørt indeklima, kan du evt. dække frøene de første 24-48 timer for at opnå en højere luftfugtighed
 • Mikrogrønt er klar til høst efter 7-14 dage


Du kan se en videoguide til dyrkning af mikrogrønt her

 

SJOV FOR HELE FAMILIEN

Lær dine børn at planter kræver vand og lys for at gro, at de skal passes og plejes hver dag og at de smager rigtig godt!

Når frøet placeres ovenpå hampemåtten er det nemt at følge med i frøets udvikling fra frø til spire.

I kan observere disse udviklingstrin:

1) Frøet suger vand og gør sig klar til at spire. Dette er lettest at se på ærtefrø, der bliver helt kuglerunde eller på basilikum og karse, der danner en gel rundt om frøet. På basilikum bliver de sorte frø helt grålige i løbet af få minutter.

2) Frøet spirer først med en rod. Roden søger nedad for at hente vand og næringsstoffer og så forankrer den frøet i underlaget, så det sidder fast.

3) Når roden er godt fæstet i underlaget kan man begynde at se hvordan kimbladene med "nakken" først lige så fint folder sig ud. Kimblade er det første sæt blade en plante får, de er anderledes end de blivende blade og falder som regel af, når de blivende blade begynder at udvikle sig.

Mikrogrønt smager bedst på kimbladsstadiet, her er det smækfuldt med smag, vitaminer og næringsstoffer.

Se masser af andre sjove aktiviteter med frø og spirer for børn her.

spire forløb

 


DET ER FOR BØRN April 30 2020

det er for børn

IDEER TIL AKTIVITETER MED FRØ OG SPIRER

Der er masser af leg og læring i de fantastiske frø. Vi har fundet et par forslag frem til sjove og hyggelige aktiviteter her nedenfor.

Vidste du at frø kan have mange forskellige former og størrelser? Frø spænder lige fra de bittesmå prikker på det røde jordbær til den kæmpestore kokosnød. Hvilke slags frø kender du? Og hvor stort er de største frø du kender?

Frø er også meget snedige, når de skal sprede sig og blive til nye planter. Vidste du at mælkebøttens frø har små faldskærme, så de let kan spredes med vinden - og andre frø har pigge, så de kan hænge fast i dyrenes pels og på den måde komme til nye steder de kan vokse op?

Vil du vide endnu mere om frø, så læs her om frøenes mangfoldighed og om de fantastiske metoder de bruger for at sprede sig.

LEG, SMAG OG LÆRING MED FRØ OG SPIRER

1) Lav et væddeløb mellem forskellige slags frø - hvem kommer først?

Prøv f.eks. at lave et væddeløb med rucola, radise og solsikke frø. Find ud af hvilke frø, der spirer hurtigst frem - for de har nemlig forskellige spiretider. Prøv at få alle derhjemme til at gætte og se hvem, der vinder.

Mens du venter på, at spirerne gror kan du farvelægge en tegning med vinderne af spire-væddeløbbet her

TIP: Du kan se hele vores frøudvalg med spiretider her

2) Kan de stærke radiser løfte en sten?

Prøv at så radisefrø tæt på en fugtig hampemåtte og dæk dem med en flad sten ude fra haven, en anden spirebakke eller noget andet der kan tåle at blive vådt og har lidt tyngde. Husk at vande og se så, hvor stærke radiser egentlig er når de løfter i flok!

Mens du venter på at radisefrøene spirer, kan du farvelægge en tegning med en spire-vægtløfter her.

TIP: Spirebakkerne inkl. vand og frø vejer ca. 300 g stykket)

3) Hvad sker der hvis frøene ikke får lys?

Hvad tror du der sker, hvis spirerne ikke får lys? Prøv at så to bakker frø med det samme i, f.eks. karse eller rucola (de spirer i løbet af 5-7 dage).

Sørg så for at vande godt! Og nu skal du pakke den ene bakke helt ind i f.eks. sølvpapir eller sort stof og sørge for at de står det samme sted. Pas på, de må ikke stå i direkte sol.

Se en superfin forklaring på forsøget her

4) Er du modig? Test dine smagsløg

Kan du smage forskel på ærter og gulerødder, når de kun er spirer?

Smager broccolispirer egentlig af broccoli og hvordan smager solsikkeskud mon?

Kan du lide de pivstæke spirer som mizuna, sennep og radiser? Eller er du til de milde smage som kløver, pink grønkål og pak choi?

Prøv at tage bind for øjnene og test dine smagsløg sammen med en makker. Lav aftaler på forhånd, hvis du ikke vil smage på meget stærke ting. 

 5) Du må gerne lege med maden

Prøv at lave fine madder, der ligner et ansigt, et dyr eller måske et flot mønster. Tænk gerne over, hvilke smage der vil passe godt sammen.Send dine billeder ind til os, så viser vi de flotteste på Facebook og Instagram sammen med dit navn.

 


MIKROGRØNT OG SPIRER - HVAD ER HVAD? April 30 2020

spirer og mikrogrønt

Mikrogrønt er små planter, som man høster meget tidligt – akkurat ligesom karse.

Med mikrogrønt kan du let selv dyrke det sunde, grønne drys i din vindueskarm.

Mikrogrønt består af en stilk og det første bladpar, de kaldes kimbladene. Man kan godt dyrke dem lidt længere, så det første rigtige bladpar netop er begyndt at komme frem, men de fleste mikrogrøntsager smager bedst, jo yngre de er.

Undtagelsen der bekræfter reglen er ærtespirer, hvor man kan vente med at høste til de første slyngtråde har udviklet sig.

HVAD ER FORSKELLEN?

Mikrogrønt kan godt minde om spirer. Det der adskiller mikrogrønt fra spirer er måden man dyrker dem på.

Mikrogrønt dyrkes i et medie, hvor det kan slå rod. Man vander mediet og planten har en opret vækst. Ved brug klippes spirerne af over frøet.

Spirer, som f.eks. bønnespirer, dyrker man typisk i et glas eller en beholder, hvor spirerne ligger løst. Man skyller spirerne 2 gange om dagen og dræner derefter vandet fra.  Man spiser hele spiren med rod og ofte også frøskal.

HVOR KOMMER MIKROGRØNT FRA?

I følge wikipedia stammer mikrogrønt fra 1980ernes Californien, hvor trendy kokke brugte mikrogrønt til at give farve, smag og tekstur til deres retter.

Jeg erindrer nu at have spist karse væsentlig tidligere, men selve begrebet, mikrogrønt, og udforskningen af de forskellige frø’s muligheder – det passer nok meget godt med, at det er startet i Californiens hippie-miljø.

Herhjemme bruges de mikrogrønne smagseksplosioner ofte på restauranter til at fuldende det visuelle og smagsmæssige indtryk.

Udover karse, kan man som regel købe ærtespirer og solsikkeskud i dagligvareforretninger – og nogle gange ser man også andre former for spirer i specialforretninger. Men vil du have et større udvalg, så må du dyrke det selv – og det er heldigvis heller ikke så svært.

Flere og flere hopper nemlig med på urban garden trenden og dyrker planter i lejligheden eller på begrænset plads i byen. Vil du have din egen urtehave i vindueskarmen, så er mikrogrønt en let og hurtig måde at begynde med. 

Se her, hvordan du dyrker mikrogrønt.

HVILKE FRØ TIL MIKROGRØNT?

Alle kender karse, men vidste du, at du kan dyrke radise, rucola og broccoli på samme måde som du dyrker karse? Det er lige så let, men du får nogle helt anderledes smags-indtryk.

Der findes en lang række forskellige frø, der er velegnede som mikrogrønt. Vær dog opmærksom på, at ikke alle frø egner sig til at blive dyrket som mikrogrønt og at nogle er deciderede giftige. 

Køb derfor frø beregnet til mikrogrønt eller spirefrø. Spirefrø er altid bakteriologisk testede, så de er sikre at bruge. Alle frø fra Tiny Gardens lever op til myndighedernes krav om økologi og fødevaresikkerhed.

Her kan du se vores store udvalg af økologiske frø til mikrogrønt.

minihave på køkkenbordet


DYRK KARSE MED NYE SMAGE April 03 2020

DYRK KARSEKarse og påske hører bare sammen - måske fordi vi alle længes efter foråret og alle de sprøde grønne spirer?

Næsten alle har prøvet at dyrke karse fra frø - det er både hurtigt og nemt og så er det hyggeligt at gå og passe sin egen lille have.

Men vidste du at man også kan dyrke rucola-karse, radise-karse eller broccoli-karse? Det er lige så let som at dyrke almindelig karse, men smagen er helt anderledes.

Når du dyrker mikrogrønt får du smagen af de voksne urter og grønsager i en ren og koncentreret form, så rucola mikrogrønt smager af rucola og radisespirer smager af friske radiser. Og som en ekstra bonus, så får du også masser af vitaminer og antioxidanter når du spiser mikrogrønt.

Det er superlet at dyrke sin egne påske-karser - husk bare altid at bruge frø, der er beregnet til spiring, da de er testet for Salmonella, Listeria og E-coli.

Brug dine påske-karser, som du bruger almindelig karse. Radiserne er meget lækre til alle former for ost, rucola smager skønt til æg og broccoli er et hit sammen med avocado og laks. 

Her kan du se hvordan du let og hygiejnisk dyrker mikrogrønt uden jord.

Her kan du få inspiration til lækre opskrifter.

Her kan du se vores store udvalg af økologiske frø, der er velegnede til mikrogrønt.


DYRK DIN EGEN MINI-KØKKENHAVE PÅ 1 UGE February 11 2020

Spirehave spire haveSå mikrogrønt i dag og høst om 1 uge. Prøv at dyrke forskellige slags karse, broccoli spirer eller ærteskud i vindueskarmen. Med Tiny Gardens kan du året rundt dyrke sundt og lækkert mikrogrønt til at pynte på din mad og give dig et ekstra vitamin-tilskud.

Mikrogrønt er små planter, som du høster ligesom karse. De er fyldt med smag og friskhed og du kan vælge mellem en lang række forskellige økologiske frø, der er velegnede til formålet.

Den mest kendte mikrogrønt er uden tvivl karse, men de populære ærteskud og solsikkeskud vinder også frem. Måske har du lyst til at kaste dig over noget mere specielt, som f.eks. amarant, der er helt lyserød og smager af rødbede, den milde snack-agtige pak choi eller måske de friske og stærke radisespirer?

Prøv en af vores efterspurgte smagepakker, eller vælg dine egne favoritter blandt vores store frø udvalg her.

Med Tiny Gardens smarte spirebakker dyrker du helt uden jord og de har et indbygget vand-reservoir, der gør dyrkningen ekstra nem at lykkes med.

Se vores udvalg af Kom Godt I Gang sæt og Spirebakker her og se vores videoguide til nem dyrkning her.

Suppler din mikrogrønne have med hjemmedyrkede løgtoppe fra hvidløg eller almindelige løg. Dem dyrker du let ved at sætte feddene eller løgene i en lille skål med vand (de små hyacint- eller krokus-glas er meget velegnede til formålet). Løgtoppene spirer frem på en uges tid og du kan bruge dem istedet for purløg. Brug gerne løg, der allerede er begyndt at spire og har mistet deres spise-værdi.

Det ser også fint ud med en lille buket blomster fra haven eller grøftekanten sammen med dine spirer.

Har du lyst til at eksperimenter, så er her lidt flere ideer til haven i vindueskarmen:

Pil frøene ud af en chili - brug evt. handsker! - og så dem i lidt jord. Til marts/april kan du også så kerner af tomat og peberfrugt.

Gå på opdagelse i frugtskålen, du kan så frø af f.eks. daddel, appelsin, citron og mere eksotiske frugter som f.eks. mango og avocado.

En tommelfingerregel er, at frøene dækkes med lige så meget jord som frøet er højt. Små frø skal altså kun dækkes med et tyndt lag jord, mens større frø, skal lidt dybere i jorden. Forvent, at der går 3-5 uger før disse frø spirer.


HAMPEMÅTTER - ET 100% NATURMATERIALE April 10 2019

Hos Tiny Gardens har vi valgt at dyrke mikrogrønt i hampemåtter. Hamp er et rigtig godt materiale at dyrke i, da det har en god evne til at holde på fugtigheden. Samtidigt er det hygiejnisk, så du undgår jord i køkkenet.

Vores hampemåtter er produceret i Danmark og de er fremstillet af stængler og blade fra industrihamp, der forarbejdes til fibre. Hamp dyrkes primært for frøenes skyld, der bruges i en lang række forskellige produkter. De små frø udgør kun nogle få procent af hele plantens samlede biomasse, så det er sund fornuft at upcycle resten af planten til hampemåtter.

Hampen er ikke økologisk certificeret, men vores producent oplyser, at de ikke bruger sprøjtemidler i produktionen.

Det er heller ikke nødvendigt at bruge sprøjtemidler, da hamp fra naturens side er en meget robust og sund plante. Derudover er hamp også meget nøjsom med hensyn til både vand- og næringskrav i modsætning til f.eks. bomuldsplanten, der har et meget højt vandbehov.

Hamp er en af de mest fantastiske kulturplanter vi har og den er en af verdens ældste nytteplanter. Dens historie kan følges 8000 år tilbage og den kan dyrkes på alle breddegrader.

En anden fordel er at hampemåtterne efter endt dyrkning af mikrogrønt kan indgå i naturens kredsløb igen, de er nemlig komposterbare. Til gengæld kan de ikke bruges til at dyrke mikrogrønt i igen, da de bliver helt gennemvoksede af rødder.

Du kan købe løse hampemåtter her - og der følger altid hampemåtter med alle vores økologiske frø - se vores store udvalg her.

Er du nysgerrig på andre hampeprodukter, så check udvalget af bl.a. sunde fødevarer og lækre hudpleje produkter hos Møllerup Gods


TRE FORSKELLIGE SLAGS KARSE TIL PÅSKE April 08 2019

karse - ny slags karseKarse og påske hører bare sammen - måske fordi vi alle længes efter foråret og alle de sprøde grønne spirer?

Næsten alle har prøvet at dyrke karse fra frø - det er både hurtigt og nemt og så er det hyggeligt at gå og passe sin egen lille have.

Men vidste du at man også kan dyrke rucola-karse, radise-karse eller broccoli-karse? Det er lige så let som at dyrke almindelig karse, men smagen er helt anderledes.

Når du dyrker mikrogrønt får du smagen af de voksne urter og grønsager i en ren og koncentreret form, så rucola mikrogrønt smager af rucola og radisespirer smager af friske radiser. Og som en ekstra bonus, så får du også masser af vitaminer og antioxidanter når du spiser mikrogrønt.

Det er superlet at dyrke sin egne påske-karser - husk bare altid at bruge frø, der er beregnet til spiring, da de er testet for Salmonella, Listeria og E-coli.

Brug dine påske-karser, som du bruger almindelig karse. Radiserne er meget lækre til alle former for ost, rucola smager skønt til æg og broccoli er et hit sammen med avocado og laks. 

Her kan du se hvordan du let og hygiejnisk dyrker mikrogrønt uden jord.

Her kan du få inspiration til lækre opskrifter.

Her kan du se vores store udvalg af økologiske frø, der er velegnede til mikrogrønt.

 


VI HADER SPILD June 24 2018

mikrogrønt, spirer, frø, outlet

Hos Tiny Gardens hader vi spild - og vi gør hvad vi kan for at minimere det.

Det betyder f.eks. at vores hampemåtter er lavet af blade og stængler fra hampe planten, altså et restprodukt fra når man har høstet hampefrøene. Vi prøver at minimere vores emballageforbrug, f.eks. bundter vi frøpakker med en snor istedet for at komme dem i en pose eller æske og vi genbruger gerne vores emballage flere gange. I det hele taget har vi fokus på at anvende fornybare eller genbrugsmaterialer i vores produktion.

Men nogen gange får vi også varer i overskud. Værkstedet har f.eks. fået lavet lidt for mange tiny gardens til en tysk kunde, der bliver nogen gange pakket forkerte frøposer, eller der er strimler af hampemåtten, der er for smalle til vores spirebakker.

Vi kan også have varer, der ikke lever op til vores 1. sorteringskrav, men som er alt for gode til at blive smidt ud.

Alle disse varer har vi så omhyggelig gemt eller selv brugt løs af, men så var det at ideen opstod:

Hvorfor ikke lave et outlet og lade andre få glæde af disse varer til en billig penge?

Som tænkt så gjort - så hvis du har lyst til at hjælpe os med at reducere spild og samtidig gøre en god handel,

så besøg vores outlet her

Der er tale om et begrænset vareudbud, som sælges efter først til mølle princippet og der vil løbende komme nye varer til. 


VANDINGSGUIDE TIL MIKROGRØNT March 29 2018

Hvor meget skal jeg vande? Det spørgsmål får jeg ofte – og det korrekte svar er:

VAND EFTER BEHOV!

Foto: Tina Brok Hansen for Isabellas

Men det er også et svar, der er svært at forholde sig til, så jeg har lavet en vandingsguide til mikrogrønt fyldt med gode tips, så du kan få mest muligt ud af dine sunde, økologiske frø. Guiden passer til vores grønne tiny gardens haver. Har du en ROOT, kan du typisk nøjes med at vande hver 2.-3. dag.

VANDING AF HAMPEMÅTTE

Allerførst skal du vande dine hampemåtter rigtig godt igennem. Hampemåtterne er et 100% naturprodukt og – desværre – lidt uensartede i tykkelsen, hvilket gør det svært at give helt præcise mål.

 1. Vand måtten godt igennem, fyld vand på, så det står op over måtten
 2. Brug fingrene til at trykke måtten ned, så den fyldes med vand.
 3. Måtten skal være helt gennemvåd, der må ikke være tørre pletter på overfladen
 4. Hæld overskydende vand fra

Først når hampemåtten er vandet godt igennem, er du klar til at så frøene. Så dem i et tæt, jævnt lag på den våde hampemåtte.

NÅR FRØENE ER SÅET

Frøene må ikke tørre ud under spiringen, det resulterer i uensartet eller helt manglende spiring. Derfor er det vigtigt at du vander dine haver hver dag. Har du svært ved at huske det, så kan du måske have glæde af at sætte en alarm.

 1. Stil haverne lyst, men ikke i direkte sol, da direkte sol kan svide de små planter.
 2. Mærk efter hver dag, gerne både morgen og aften om måtten stadig er våd helt op på overfladen, hvor frøene ligger. Brug din fingerspids, når du trykker på måtten skal der pble et par dråber frem.
 3. Vand forsigtigt langs kanten, så frøene ikke triller af

Jo større spirerne er, jo mere vand kræver de. Jo varmere dine haver står, jo mere vand kræver de.

NÅR SPIRERNE VOKSER

 1. Mærk hver dag – gerne både morgen og aften om haverne mangler vand
 2. Du kan forsigtigt løfte op i hele måtten og se om der er vand i haven
 3. Der må gerne være lidt vand i bunden af haven.