Det er let, at dyrke mikrogrønt, men nogle frø kræver lidt ekstra - så her får du lige mine allerbedste spiretips:
- Amarant spirer kun i mørke - så dæk spirebakken indtil spiringen er i gang.
- Basilikum og karse danner en gel når de spirer - basilikumfrøene skrifter farve fra sort til grå i denne proces
- Dild, fennikel, hvidløg, koriander og rødbede er længe om at spire - der kan godt gå op til en uge - hold dem dækket indtil spiringen er i gang (se foto)
- Store frø som rødbede, solsikke og ært kan med fordel lægges i blød 8-10 timer inden du sår dem
- Citronmelisse spirer kun i lys, så dæk dem med fx. husholdningsfilm
- Du kan finde udførlige dyrkningsvejledninger til alle frø her
Godt at vide om spirerne
Mange frø danner i spireprocessen rodhår, specielt, hvis du dækker dem til de første dage.
Det er de hvide fluffy hår, du ser på basis af stænglen - på billedet er det radise spirer. Det har intet med mug at gøre og er helt ufarligt.
Få mere ud af dit mikrogrønt
- Ærteskud kan skyde igen og du kan høste af dem 2-3 gange.
- Hvidløgsspirer vil også gro igen, når du klipper af det.
- Spis hele stænglen, der er masser af saft og kraft i hele spiren.
- Sæt spirebakken i køleskabet, hvis du er væk et par dage. Så standser du væksten og spirerne gror videre når du tager dem ud igen.
Vand og lys i rette mængder
Vælg en nord eller østvendt placering om sommeren og en vest-eller sydvendt om vinteren. Ved almindelig stuetemperatur skal du vande spirebakkerne hver 2. dag. Hiv ud i spirebakkens kant, vandet skal gå til underkanten af hampemåtten aldrig op over måtten. Fuldt udvoksede spirer bruger mere vand end frø under spiring.