Sådan dyrker du mikrogrønt

Se vores videoguide og lær hvordan du dyrker dit mikrogrønt

Quick guide

Sådan Gør Du

  • 1. Montér hampemåtten i spirebakken, den skal nå ned i bunden på 2 sider, så den kan suge vand op
  • 2. Hæld ca. 1 dl vand på, så måtten er gennemvåd og vandet når til underkanten af måtten.
  • 3. Så frøene i et jævnt lag.
  • 4. For ensartet spiring anbefaler vi at dække frøene til, indtil spiringen er i gang. Du kan fx.  bruge en anden spirebakke, et stykke pap eller et stykke film
  • 5. Stil haven lyst, men ikke i direkte sol. 
  • 6. Tjek hver dag, om der mangler vand. Vand til underkanten af måtten og undgå at måtten tørrer ud, det tåler de små spirer ikke.

Frø der kræver særlig opmærksomhed:

Amarant spirer kun i mørke

Citronmelisse spirer kun i lys

Hos brøndkarse, dild, fennikel, hvidløg, koriander, kørvel og rødbede begynder spiringen først efter 6-8 dage. Hold dem dækket indtil spiringen er i gang.

Store frø som ært, solsikke, tropaeolum og rødbede skal sættes i blød i rent vand 8-12 timer inden de sås i spirebakken.

Rød sennep spirer kun ved 100% luftfugtighed - kom den f.eks. I en plastikpose eller en bøtte med låg

Spørgsmål og svar

De mest stillede spørgsmål

Hvad er mikrospirer?

Mikrogrønt er små planter, som man høster meget tidligt – de allerfleste på kimbladsstadiet – akkurat ligesom karse. Kimblade er det allerførste sæt blade, planten udvikler. Mikrogrønt er en form for krydderurter, som du let selv kan dyrke i din vindueskarm, fulde af smag og vitaminer.

Kan hampemåtten genbruges?

Hampemåtten er kompostérbar, men vi anbefaler ikke at genbruge den til dyrkning af mikrogrønt. Der hører altid hampemåtter med, når du køber frø til dyrkning af mikrogrønt. Læs mere om hampemåtter her

Kan spirebakker komme i opvaskemaskinen?

Ja.

Hvor meget skal jeg vande?

Vand med ca. 1 dl rent vand første gang. Hampemåtten skal være drivvåd og må aldrig tørre ud. Tjek hver dag, om hampemåtten er tilpas våd. Det gør du ved at presse ned på den med din finger og se, om der kommer vand op. Hvis ikke, skal du vande. Vandmængden afhænger af, hvor varmt der er – jo varmere, des mere vand. Spirebakkerne vil typisk skulle vandes hver anden eller tredje dag. Læs mere om vanding her

Hvor hurtigt vokser de forskellige frø?

Det hurtigste mikrogrønt er rucola og karse, der er klar til høst efter 5-6 dage. De fleste frø tager omkring en uge, før de er klar til høst. De langsomste er basilikum, bukkehorn, rødbede, solsikke og ært – her skal du regne med 10-14 dage, før de er klar til at spise. Fennikel og dild kan være op til 7 dage om at spire.

Hvad er det hvide “mug”, der kommer nederst på spirerne?

Det er rodhår. Rodhår er helt naturlige for mange spirer, som f.eks. radiser, kål og sennep. Rodhårene hjælper spiren med at optage vand og næring. Det har intet med mug at gøre og er helt ufarligt.

Hvorfor spirer mine frø uens?

Det skyldes sandsynligvis, at du har vandet for lidt. Husk at vande hver dag og at mærke på hampemåtten, om den er tilpas våd. Har du tørt indeklima, kan du med fordel dække frøene til, indtil spiringen er godt i gang. Læs mere her

Hvor længe kan frø og spirer holde sig?

De små haver med frø kan holde sig minimum et år. Opbevar dem tørt og ikke for varmt. Når haverne er dyrket, smager de bedst, når kimbladene netop har foldet sig ud. Spis dem i løbet af en uges tid, inden de udvikler de blivende blade, for at få den optimale smagsoplevelse. Du kan forlænge levetiden ved at opbevare spirerne på køl.

Kan der virkelig vokse radiser i den lille have?

Nej, du har ret– det kan der ikke. Du spiser spirerne, ligesom du kender det fra karse, allerede efter en uges tid. Selve spiren har en frisk, intens smag af radiser. Når man dyrker frø på denne måde, udvikler planten sig ikke på samme måde som ude i haven. Frøene er sået meget tæt og vil strække sig efter lyset, så de får lange, sprøde stængler, der smager skønt, men gør dem uegnede til at blive til voksne grøntsager.

Kan jeg ikke bare købe frø i supermarkedet og spise dem?

Du skal ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger kun bruge frø, der er beregnet til at blive dyrket som spirer. Disse frø er nemlig testet for sygdomsfremkaldende bakterier som salmonella, listeria og E. coli. Det er derfor vigtigt, at du kun bruger frø, der er beregnet til spiring. Alle frø i Tiny Gardens' sortiment er økologiske spirefrø.

Gror spirerne op igen, efter de er klippet af?

Nej, det gør de ikke, for vækstpunktet er klippet af. Eneste undtagelse er ært– den kan godt skyde igen 2-3 gange, hvis den klippes af 3-4 cm over frøet.

Kan jeg vande for meget?

Ja, det kan du godt. Hvis frøene står og sopper i vand, kan de mugne. Læs vores vandingsguide her

Hvordan fungere et frø-abonnement?

Nej, der er ingen bindingsperiode. Du kan læse mere om vores fleksible frø-abonnementer her.

Hvordan opsiger jeg mit abonnement?

Det gør du ved at logge ind på din profil. Her vælger du "afmeld abonnement". 

Hvordan giver jeg et abonnement i gave?

Vælg hvilke frø eller hvilken frøpakke du vil give i gave, og skriv dine egne oplysninger under fakturaoplysninger samt modtagerens navn og adresse i forsendelsesfeltet. Ønsker du at tilføje en hilsen til modtageren, skriver du denne under "kommentarer". Abonnementet ændres, pauses eller opsiges ved at logge ind på din profil.

Er Tiny Gardens bæredygtig?

Ja, det mener vi. Æskerne er lavet af FSC-certificeret pap, hampemåtten er 100% naturlige plantefibre, og frøene er økologiske. Vi producerer helst lokalt og bruger gerne arbejdskraft fra mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Make an announcement Target to specific devices or referrers

Create a free shipping countdown

Create a scrolling marquee or a simple announcement