Mikrogrønt

Hvad er mikrogrønt?

Mikrogrønt er små planter, som man høster meget tidligt – akkurat ligesom karse.

Mikrogrønt består af en stilk og det første bladpar, kimbladene. Man kan godt dyrke dem lidt længere, så det første rigtige bladpar netop er begyndt at komme frem, men de fleste mikrogrøntsager smager bedst, jo yngre de er. Undtagelsen der bekræfter reglen er ærtespirer, hvor man kan vente med at høste til de første slyngtråde har udviklet sig.

Gode eksempler på mikrogrønt er broccoli, radise, rucola og karse.

Du kan læse mere om mikrogrønt her

Vanding af hampemåtter

Vand hampemåtten før du sår frøene, så triller de ikke af. Hampemåtten skal vandes til den skifter farve og ikke kan optage mere vand. Der må gerne være lidt vand i bunden af æsken, men ikke så meget at det når op over måtten.

 

Såning af frø

Frøportionerne passer til én såning. Nogle poser vil indeholde flere frø end andre. Det skyldes både frøenes størrelse og den måde de spirer på. Nogle af frøene - f.eks. ærter og bukkehorn - udvider sig temmelig meget når de optager vand og har derfor brug for at blive sået med lidt større afstand end f.eks. karse og basilikum. tiny gardens har testet dette for dig og afpasset frøportioner til havens størrelse.

 

Placering af haven

Stil bunden af haven i låget, så er du ekstra sikret mod lækager. Test dog altid haven på et vandfast underlag først. Overvej hvor du stiller haven, den skal stå lyst, men ikke i direkte sol. Alt for skarp sol kan svide de små planter, så de ikke kan gro.

 

Pasning af haven

Tilse haven hver dag og mærk efter med en finger om hampemåtten mangler vand. En tommelfingerregel er, at der gerne lige må anes vand i bunden af æskerne.

 

Høstning

De hurtigste mikrogrønt er klar til at høste efter 5-6 dage. Det er f.eks. karse, rucola og broccoli. Du høster spirerne ved at klippe dem af med en saks.

Solsikke og ært er længere om at spirer, regn med 10-14 dage før du kan høste disse spirer. Du kan høste flere gange fra ærterne, hvis du klipper dem af 2-3 cm over frøet.

 

 

Særheder

Karse og basilikum danner en gel når de spirer. Basilikumsfrøene skifter farve fra sort til gråt.

Bukkehorn beholder frøskallen på til kimbladene er helt udfoldet. Vent med at høste til de falder af af sig selv, eller træk dem forsigtigt af. De kan også spises med frøskallen på, hvis man synes om det.

Radiser har hvide rodhår - det er helt normalt og er ikke mug.

Ærter kan godt lugte lidt af vådt drivhus, når de spirer. Da det er økologiske og dermed ubejdsede frø, kan det forekomme, at enkelte frø ser mugne ud, når de spirer - fjern dem forsigt fra haven, så det ikke spredes til de andre frø.

(Ubejdsede frø er frø, der ikke er behandlet med svampedræbende midler)