Mikrogrønt og spirer - hvad er hvad?


spirer og mikrogrønt

Mikrogrønt er små planter, som man høster meget tidligt – akkurat ligesom karse.

Med mikrogrønt kan du let selv dyrke det sunde, grønne drys i din vindueskarm.

Mikrogrønt består af en stilk og det første bladpar, de kaldes kimbladene. Man kan godt dyrke dem lidt længere, så det første rigtige bladpar netop er begyndt at komme frem, men de fleste mikrogrøntsager smager bedst, jo yngre de er.

Undtagelsen der bekræfter reglen er ærtespirer, hvor man kan vente med at høste til de første slyngtråde har udviklet sig.

HVAD ER FORSKELLEN?

Mikrogrønt kan godt minde om spirer. Det der adskiller mikrogrønt fra spirer er måden man dyrker dem på.

Mikrogrønt dyrkes i et medie, hvor det kan slå rod. Man vander mediet og planten har en opret vækst. Ved brug klippes spirerne af over frøet.

Spirer, som f.eks. bønnespirer, dyrker man typisk i et glas eller en beholder, hvor spirerne ligger løst. Man skyller spirerne 2 gange om dagen og dræner derefter vandet fra.  Man spiser hele spiren med rod og ofte også frøskal.

HVOR KOMMER MIKROGRØNT FRA?

I følge wikipedia stammer mikrogrønt fra 1980ernes Californien, hvor trendy kokke brugte mikrogrønt til at give farve, smag og tekstur til deres retter.

Jeg erindrer nu at have spist karse væsentlig tidligere, men selve begrebet, mikrogrønt, og udforskningen af de forskellige frø’s muligheder – det passer nok meget godt med, at det er startet i Californiens hippie-miljø.

Herhjemme bruges de mikrogrønne smagseksplosioner ofte på restauranter til at fuldende det visuelle og smagsmæssige indtryk.

Udover karse, kan man som regel købe ærtespirer og solsikkeskud i dagligvareforretninger – og nogle gange ser man også andre former for spirer i specialforretninger. Men vil du have et større udvalg, så må du dyrke det selv – og det er heldigvis heller ikke så svært.

Flere og flere hopper nemlig med på urban garden trenden og dyrker planter i lejligheden eller på begrænset plads i byen. Vil du have din egen urtehave i vindueskarmen, så er mikrogrønt en let og hurtig måde at begynde med. 

Se her, hvordan du dyrker mikrogrønt.

HVILKE FRØ TIL MIKROGRØNT?

Alle kender karse, men vidste du, at du kan dyrke radise, rucola og broccoli på samme måde som du dyrker karse? Det er lige så let, men du får nogle helt anderledes smags-indtryk.

Der findes en lang række forskellige frø, der er velegnede som mikrogrønt. Vær dog opmærksom på, at ikke alle frø egner sig til at blive dyrket som mikrogrønt og at nogle er deciderede giftige. 

Køb derfor frø beregnet til mikrogrønt eller spirefrø. Spirefrø er altid bakteriologisk testede, så de er sikre at bruge. Alle frø fra Tiny Gardens lever op til myndighedernes krav om økologi og fødevaresikkerhed.

Her kan du se vores store udvalg af økologiske frø til mikrogrønt.

minihave på køkkenbordet